Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) ανακοίνωσε το Νέο Σχέδιο χορηγιών «Κατάρτισης Μακροχρόνια Ανέργων σε Επιχειρήσεις / Οργανισμούς». Επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, μπορούν να διεκδικήσουν χορηγία που φθάνει τα €4.000 ανά νέο εργοδοτούμενο.
Βασικός σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή κινήτρων σε εργοδότες για να σχεδιάζουν, οργανώνουν και εφαρμόζουν προγράμματα κατάρτισης, για κάλυψη αναγκών κατάρτισης νεοπροσληφθέντων εργοδοτουμένων τους.
Η ομάδα στόχος του Σχεδίου είναι άνεργα άτομα εγγεγραμμένα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) για πάνω από έξι (6) συνεχόμενους μήνες, ηλικίας κάτω των εξήντα (60) ετών. Σε περίπτωση που ο μακροχρόνια άνεργος είναι κάτοχος τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (διάρκεια σπουδών 3 τουλάχιστον έτη), τότε θα πρέπει να είναι ηλικίας 30- 60 ετών για να μπορεί να συμμετάσχει στο Σχέδιο.
Τονίζεται επίσης ότι, σε περίπτωση που η επιχείρηση / οργανισμός ενδιαφέρεται να εργοδοτήσει πτυχιούχο ηλικίας κάτω των 30 ετών, τότε θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Σχέδιο «Στελέχωση Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» της ΑνΑΔ, το οποίο αφορά πτυχιούχους μέχρι 30 ετών, χωρίς μάλιστα να είναι προϋπόθεση ο πτυχιούχος να είναι μακροχρόνια άνεργος.
Αιτήσεις στα πλαίσια της παρούσας πρόσκλησης συμμετοχής στο Σχέδιο θα γίνονται δεκτές από 1 Ιουλίου 2016 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2016.
Επισκεφθείτε τον σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες και περιγραφή του σχεδίου.
Μπορούμε να αναλάβουμε την ετοιμασία και συμπλήρωση των εντύπων της αίτησής σας, περιλαμβανομένης της υποστήριξης σας για τεκμηρίωση του πλάνου κατάρτισης καθώς και να επιβλέψουμε την διαδικασία διαχείρισης του έργου μετά την εξασφάλιση της έγκρισης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η λήψη της σχετικής χορηγίας από την ΑνΑΔ.
Επικοινωνήστε μαζί μου το συντομότερο για περαιτέρω ενημέρωσή σας σε σχέση με το Σχέδιο και τους τρόπους με τους οποίους μπορώ να σας βοηθήσω.
Me tis thesis pou tha Anixtoun tora gia ta dimosia nosileftiria (giro Stis 4000 thesis diavasa )tha exun protereotita I makroxronia anergi I pali tha pexsi rolo to meso.I thesis aforoun diafora posta pou den xriazonte ptixia. ..k pote tha mporoume na apotathoume giaftes tis thesis k pos? ?
Σοφία, έχω την εντύπωση ότι αναφέρεσαι σε θέσεις που αφορούν στα δημόσια νοσηλευτήρια στην ΕΛΛΑΔΑ! Δεν γνωρίζω αρκετά για το θέμα για να μπορώ να σε ενημερώσω…
Ωραία ακούγονται όλα αυτά αλλά πώς στον κόρακα θα βρούμε πιθανούς εργοδότες ήθελα να’ ξερα για να έχουμε την ευκαιρία μέσω αυτού του σχεδίου να εργοδοτηθούμε κι’ εμείς οι μιας άλφα ηλικίας. Και ύστερα, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα μας διώξουν μετά από 6 μήνες δουλειάς όπως γίνεται τελευταίως στον τόπο μας σαν μόδα ένα πράμα. Μετά από 3 χρόνια ανεργίας έχω αρχίσει να απελπίζομαι…
Αγαπητή Μαριάννα, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για όλους όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, ιδιαίτερα για παρατεταμένη περίοδο ανεργίας όπως στη δική σου περίπτωση. Το συγκεκριμένο σχέδιο προσφέρει κίνητρο σε εργοδότες να προσλάβουν μακροχρόνια άνεργους και με τον τρόπο αυτό, για όσο το σχέδιο θα διαρκέσει, θα αυξηθούν (γενικά) οι θέσεις εργασίας για τις οποίες οι εργοδότες θα θέλουν να προσλάβουν προσωπικό. Αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι θα μπορέσουν να βρουν εργασία, ούτε ότι θα λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας – απλά το σχέδιο θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό προς την περαιτέρω μείωση του αριθμού των ανέργων. Σε ότι αφορά στην επισήμανσή σου για απόλυση των νέων εργοδοτουμένων στους 6 μήνες, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει στις πλείστες περιπτώσεις. Σημείωσε ότι άλλα Σχέδια της ΑνΑΔ που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τοποθέτηση νέων (είτε πτυχιούχων είτε όχι) σε επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής πείρας, με διάρκεια 6 μήνες, δεν αφορούσαν εργοδότηση αλλά κατάρτιση. Με την λήξη της 6μηνης περιόδου, ο καταρτιζόμενος γνώριζε ότι τελειώνει η περίοδος κατάρτισης και ότι ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση να τον εργοδοτήσει (παρότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτό συνέβηκε). Αυτό το σχέδιο, αφορά κανονική εργοδότηση του άνεργου με πλήρη απασχόληση. Στατιστικά (από παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν), οι περισσότεροι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν στις επιχειρήσεις μετά την λήξη της περιόδου των 6 μηνών.
Οχι δεν ειναι αυτο το σχέδιο που σημετειχα γιατι δεν ειμε πτυχιουχος. Ειναι καποιο αλλο που πάλει εγώ βρήκα των εργοδότη και καναμε την αιτηση για το σχεδιο
Δηλαδη μετα την παροδο των 6 μηνων που θα πάρει την χορηγια απο την αναδ δεν μπορει να απολήση των υπάλληλων? Γιατί πήγα μια φορα με ένα σχεδιο της αναδ πρίν 3 χρονια και στους 6 μήνες με σταμάτησαν πέιραν την χορηγια και πειραν αλλη κοπέλα που απο οτι εμαθα μετα και αυτη με το ιδιο σχέδιο εγεινε η πρόσληψη της
Μαργαρίτα, εκτιμώ ότι εννοείς πως συμμετείχες στο Σχέδιο Τοποθέτησης Ανέργων Νέων Πτυχιούχων Για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας Σε Επιχειρήσεις / Οργανισμούς (τώρα το σχέδιο αυτό δεν είναι ανοικτό). Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου σχεδίου ήταν η Κατάρτιση των νέων πτυχιούχων. Ο εργοδότης δεν είχε οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση, οι πτυχιούχοι λάμβαναν επίδομα κατάρτισης ύψους €500 / μήνα απευθείας από την ΑνΑΔ. Με το τέλος της 6μηνης περιόδου, το πρόγραμμα τελείωνε και ο πτυχιούχος δεν μπορούσε να συνεχίσει στην επιχείρηση κάτω από το Σχέδιο – εκτός φυσικά εάν η επιχείρηση αποφάσιζε να εργοδοτήσει τον πτυχιούχο (κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις συνέβηκε). Με το παρόν Σχέδιο ο εργοδότης έχει κόστος. Πληρώνει ο ίδιος τον νέο υπάλληλο αλλά λαμβάνει και χορηγία (που καλύπτει μέρος του κόστους) για τους 4 μήνες που διαρκεί η κατάρτιση του νέου εργοδοτούμενου. Μετά, έχει υποχρέωση να συνεχίσει να εργοδοτεί τον νέο υπάλληλο για τουλάχιστον ακόμη 2 μήνες. Μετά τους 6 μήνες, εάν ο εργοδότης αποφασίσει να απολύσει τον υπάλληλο δεν έχει επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να ακούγεται ‘άδικο’ για τον εργαζόμενο και ότι ‘βολεύει’ τους εργοδότες, όμως θα αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι ότι δεν θα ήταν λογικό η ΑνΑΔ να υποχρεώνει με κάποιο τρόπο τον εργοδότη να συνεχίσει την εργοδότηση, για τα επόμενα 5, 10 ή 30 χρόνια. Μπορεί τα οικονομικά της επιχείρησης να αλλάξουν προς το χειρότερο στο μέλλον, ή απλά ο συγκεκριμένος υπάλληλος να αποδειχθεί ότι δεν είναι κατάλληλος για την επιχείρηση – ότι δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του στον βαθμό που αναμένεται από την επιχείρηση – οπόταν ο εργοδότης να θέλει να αποδεσμεύσει τον υπάλληλο. Εάν υπήρχε καταναγκαστική ρήτρα συνέχισης της εργοδότησης για μεγάλο διάστημα, κανένας εργοδότης δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, άρα και δεν θα υπήρχε κανένα όφελος από την εξαγγελία του προγράμματος. Καταληκτικά, το συγκεκριμένο Σχέδιο στοχεύει να ενθαρρύνει εργοδότες να προσλάβουν μακροχρόνια άνεργους, με απότερο στόχο η επιχείρηση να διατηρήσει στην εργασία τους νέους εργοδοτούμενους και μετά την λήξη των 6 μηνών. Στατιστικά αυτό πράγματι επιτυγχάνεται, δηλαδή, ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν την εργοδότηση των νέων υπαλλήλων μετά τους 6 μήνες παρά αυτές που τους αποδεσμεύουν μετά το τέλος του προγράμματος.
Υπάρχει σχέδιο για να μας βάζει σε εργασεία η αναδ για μακροχρονια ανεργους? Ειναι δύσκολο να βρούμε εμεις εργοδότες για να κανουν αυτο το σχεδιο. Γιατι δεν το εκανε η αναδ να δεχεται αιτήσης απο εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταξουν ανεργους στο δυναμικο τους?
Μαργαρίτα, δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή Σχέδιο που η τοποθέτηση του ενδιαφερόμενου να γίνεται από την ΑνΑΔ (όπως για παράδειγμα συνέβαινε στα Σχέδια της ΑνΑΔ που προκηρύχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι – σημείωσε ότι τα σχέδια εκείνα δεν αφορούσαν εργοδότηση αλλά τοποθέτηση για κατάρτιση, με συγκεκριμένη διάρκεια, 6 μήνες).
Σε σχέση με το σχόλιό σου για το ‘γιατί δεν δέχεται η ΑνΑΔ αιτήσεις από εργοδότες που ενδιαφέρονται να εντάξουν άνεργους στο δυναμικό τους’, αυτό ακριβώς είναι που κάνει η ΑνΑΔ με το συγκεκριμένο Σχέδιο! Απλούστατα, δεδομένου ότι μιλάμε για μόνιμη απασχόληση (αυτή είναι η φιλοσοφία του Σχεδίου) δεν μπορεί η ΑνΑΔ να αποφασίζει η ίδια ποιο άτομο θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Επαφίεται στον εργοδότη να επιλέξει ο ίδιος το άτομο που θεωρεί καταλληλότερο για συγκεκριμένη θέση, άρα ο εργοδότης ψάχνει προσωπικό όπως θα έκανε και εάν δεν υπήρχαν τα Σχέδια Χορηγιών (μέσω γραφείων εργασίας, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με αγγελίες σε έντυπα μέσα ή / και στο διαδίκτυο, μέσω προσωπικών γνωριμιών κλπ)
Τον εργοδότη μπορεί να το βρει κάποιος; Ή του το βρίσκετε εσείς. Δύσκολο δεν το βρίσκεται να βρει ένας άνεργος κάποιον που να θέλει να συμμετάσχει με αυτό το σχέδιο. Όποιος και αν είναι είτε αυτός είτε το τμήμα / υπηρεσία του, πρέπει να χρειάζεται τον εν λόγω υπάλληλο. Δε θα τον πιάσει για φιλανθρωπία.
Ολίβια, πράγματι, ο εργοδότης θα πρέπει να χρειάζεται τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Αυτός είναι και ο Στόχος της ΑνΑΔ – δηλαδή, να ενθαρρύνει εργοδότες να προσλάβουν υπαλλήλους σε μόνιμες θέσεις εργασίας και άρα, με την λήξη του προγράμματος κατάρτισης για το οποίο ο εργοδότης λαμβάνει χορηγία, ιδανικά να μην διακόπτεται η εργοδότηση. Διάβασε σε παρακαλώ την απάντησή μου σε ερώτημα της Χαράς – τα σχόλια μου αφορούν και στην δική σου ερώτηση / σχόλιο!
Έχω σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και δεν μπορώ να βρω εργοδότη, εργοδότης δεν μπορεί να είναι μια επιχείρηση αλλά ένας φορέας της Δημοκρατίας όπως η Βουλή ή το Προεδρικό ή ακόμα και το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι πραγματικά δύσκολο αν όχι και ακατόρθωτο να βρω κάποιον που να μπορώ να εφαρμόσω την πανεπιστημιακή μου κατάρτιση.
Το δεδομένο είναι πως όταν έκανα το πτυχίο μου δε γνώριζα πως η κατάσταση θα βρισκότανε σε πλήρη σύγχυση: δηλαδή από τη μια οι πολιτικοί να λένε πως η οικονομία έχει διορθωθεί και από την άλλη να βλέπουμε την ανεργία καλπάζουσα και εκτεταμένη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα οξύμορο σχήμα – σας παρακαλώ διευκολύνετέ με για το αν μπορώ να βρω εργασία.
Ένα άλλο θέμα, η μητέρα μου είναι άνεργη, πώς μπορεί να εργοδοτηθεί. Είναι 58-59 ετών, και δεν έχει δουλειά – μπορεί να αιτηθεί για να τη βοηθήσετε. Καταλαβαίνετε δεν είναι τόσο εύκολο κάποιος να βρει εργοδότη, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Αν γνωρίζαμε θα πηγαίναμε απευθείας στους ιδίους και θα τους ζητούσαμε δουλειά. Είμαι άνεργη για τρεις μήνες.
Χαρά, αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να βρει κάποιος εργασία σήμερα. Σίγουρα τα ποσοστά ανεργίας, εάν και μειώνονται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να είναι πολύ ψηλά, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Κατ’ αρχάς να σε ενημερώσω ότι δεδομένου ότι είσαι πτυχιούχος – εάν είσαι κάτω των 30 ετών – το Σχέδιο στο οποίο θα μπορούσες να συμμετάσχεις είναι το Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της ΑνΑΔ.
Η λογική / φιλοσοφία του Συγκεκριμένου Σχεδίου της ΑνΑΔ είναι να ενθαρρύνει επιχειρήσεις / εργοδότες να προσλάβουν πτυχιούχους κάτω των 30 ετών, χωρίς σημαντική προηγούμενη εμπειρία στην θέση εργασίας που η επιχείρηση ενδεχομένως να χρειάζεται προσωπικό. Το όφελος για τους πτυχιούχους / άνεργους είναι ‘έμμεσο’. Προσφέροντας χορηγία στον εργοδότη, ενθαρρύνεται το άνοιγμα / δημοσιοποίηση νέων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις για νέους πτυχιούχους – χωρίς την ευκαιρία εξασφάλισης χορηγίας, αρκετοί εργοδότες είναι επιφυλακτικοί στο να προσλάβουν νέους χωρίς προηγούμενη πρακτική εμπειρία σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.
Με λίγα λόγια, το ‘έμμεσο’ όφελος για τους νέους πτυχιούχους είναι το γεγονός ότι, εάν για παράδειγμα σε ένα διάστημα 6 μηνών, χωρίς την ύπαρξη του Σχεδίου χορηγιών, θα γίνονταν 300 προσλήψεις νέων πτυχιούχων από επιχειρήσεις, ο αντίστοιχος αριθμός με την ύπαρξη του Σχεδίου μπορεί να είναι 500. Σε προσωπικό επίπεδο, για συγκεκριμένα επαγγέλματα / κλάδους σπουδών τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, όπως φαίνεται να συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση.
Εμείς ως γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άνεργους να βρουν εργασία / εργοδότη, διότι απλά δεν λειτουργούμε ως γραφείο εξευρέσεως εργασίας (άρα δεν διαθέτουμε τις ανάλογες υπηρεσίες, δομές, διασυνδέσεις κλπ). Δημοσιοποιούμε στο διαδίκτυο τα συγκεκριμένα Σχέδια Χορηγιών για να ενημερώσουμε τόσο τις επιχειρήσεις / εργοδότες όσο και υποψήφιους (πτυχιούχους ή μακροχρόνια άνεργους) για την ύπαρξη των Σχεδίων και όρους / πρόνοιες συμμετοχής. Οι υπηρεσίες μας – σε ότι αφορά στα συγκεκριμένα Σχέδια που αφορούν εργοδότηση πτυχιούχων ή μακροχρόνια άνεργων – αφορούν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και υποστήριξη τους στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων / εξασφάλισης της ανάλογης χορηγίας.
Σε ότι αφορά στην περίπτωση της μητέρας σου, εάν είναι μακροχρόνια άνεργη, τότε το Σχέδιο που την αφορά είναι το υφιστάμενο. Οι όροι και πρόνοιες διαφέρουν από το σχέδιο που αφορά στους πτυχιούχους κάτω των 30 ετών, όμως η φιλοσοφία είναι παρόμοια – ο άνεργος πρέπει ο ίδιος να ‘εντοπίσει’ την ευκαιρία για εργοδότηση / θέση εργασίας.
Παρότι όπως προανάφερα, στο γραφείο μας δεν λειτουργούμε ως σύμβουλοι απασχόλησης ή ιδιωτικό γραφείο εξεύρεσης εργασίας, η προσωπική / φιλική μου συμβουλή προς εσένα είναι: A) Να εξαντλήσεις όλα τα μέσα διερεύνησης ευκαιριών απασχόλησης (Γραφείο Εργασίας, Αγγελίες σε Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα, επαφές με Ιδιωτικά Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας / Σύμβουλους Απασχόλησης κλπ). Ίσως θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείς την ιστοσελίδα αυτή. Προσφέρει νομίζω καλή πληροφόρηση σε σχέση με δομές / πηγές για αναζήτηση εργοδότησης. Β) Να είσαι ‘ανοικτή’ για εργοδότηση σε θέσεις εργασίας που δεν είναι κατ’ ανάγκην απόλυτα σχετικές με τις σπουδές σου. Οπωσδήποτε καταλαβαίνω ότι μακροπρόθεσμα θα ήθελες και θα πρέπει να απασχοληθείς στον τομέα σου, όμως η εργασία ακόμη και σε τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές σου θα σου προσφέρουν γενική εργασιακή πείρα, εμπειρίες και γνώσεις, που μελλοντικοί εργοδότες (για θέσεις εργασίας στον τομέα σου) θα εκτιμήσουν.
Θα ήθελα να ρωτήσο των εργοδότη θα πρεπει να των βρούμε εμείς για αυτο το σχέδιο
Ναι Μαργαρίτα, θα πρέπει εσύ να εντοπίσεις την θέση εργασίας / εργοδότη. Το Σχέδιο δεν προνοεί τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας από την ΑνΑΔ.
ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ.
Εγώ Είμαι άνεργη πτυχιούχος. Και ενδιαφερομε για αυτό το σχέδιο. Ψάχνω εργασία εδώ και πολύ καιρό. Τι διαδικασία Θα πρέπει να ακολουθησο. Είμαι κάτοχος πτυχίου Γεωπονίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιέργειας. Και στον τομέα μου δύσκολα βρισκο δουλειά. Υπάρχει τρόπος να μας βρείτε εσυς εργοδότη στον τομέα μου.
Μυριάνθη, δεν είμαι σε θέση να σε βοηθήσω να βρεις εργασία / εργοδότη – δεν προσφέρουμε ως γραφείο αυτές τις υπηρεσίες (που σημαίνει ότι δεν είμαστε οργανωμένοι / εξειδικευμένοι προς αυτή την κατεύθυνση). Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που εσύ μπορείς να ξεκινήσεις, εκτός από το να κάνεις ότι περνά από το χέρι σου για να βρεις, αν είναι δυνατόν, κατάλληλη θέση εργασίας που να προσφέρεται από συγκεκριμένο εργοδότη. Αυτό που μπορώ να σε συμβουλεύσω είναι να μελετήσεις προσεκτικά τον οδηγό του Σχεδίου για να κατανοήσεις τη βασική φιλοσοφία του και πως μπορεί ένας εργοδότης να συμμετάσχει στο σχέδιο και με πιο όφελος. Με τον τρόπο αυτό, εάν εντοπίσεις μια ευκαιρία για εργασία, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον εργοδότη ή και σε προσωπική συνέντευξη, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να αναφέρεις ότι εσύ, ως νέα πτυχιούχος, μπορείς σε περίπτωση που εργοδοτηθείς να ενταχθείς – με αίτηση του εργοδότη – στο σχέδιο της ΑνΑΔ. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για τον εργοδότη να εξετάσει προσεκτικά τα δεδομένα / ενδεχόμενο πρόσληψής σου. Από την εμπειρία μου, αρκετοί εργοδότες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του σχεδίου, οπότε θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την ευκαιρία που εσύ (ή όποιος άλλος υποψήφιος) θα τους υποδείξεις. Ακόμη και εάν γνωρίζει ο εργοδότης σχετικά με το Σχέδιο, τότε θα του επιβεβαιώσεις ότι μπορείς να συμμετάσχεις και εννοείται ότι θα εκτιμήσει την πρωτοβουλία σου να ενημερωθείς για το Σχέδιο και την κίνηση να ενημερώσεις ανάλογα και τον εργοδότη. Καταληκτικά, συνέχισε να ψάχνεις για δουλειά και ενημερώσου όσο πιο πολύ μπορείς για τις πρόνοιες του Σχεδίου!
Οι άνεργοι που είναι 60 χρονών να περιμένουμε τη σύνταξη στα 65 η να ψωφισουμε 99
Αγαπητή φίλη, πράγματι το σχέδιο καλύπτει μακροχρόνια άνεργους ηλικίας μέχρι 60 ετών. Κατανοώ την απογοήτευσή σου….